Online prodavnice.. vasa iskustva?

Ovde mozete pisati o svemu sto ne spada u postojece kategorije a vezano je za biciklizam.

Moderatori: misaxtr, Hari, XTR, Ciklo

Re: Online prodavnice.. vasa iskustva?

Postod marra84 u Uto Dec 29, 2009 2:04 am

ja bivsu YU ne smatram preko...sve je to bila jedna zemlja... n:sign0006
When I pull the wings off of the fly
The fly never wonders why I did it !!!
Korisnikov avatar
marra84
4

Pridružio se:
Ned Apr 05, 2009 6:48 pm

Postod arioth u Pet Jan 08, 2010 4:42 am

Jedna interesantna statija kako je nastao CRC
Before you ask stupid questions, ask GOOGLE first

Prodajem/menjam freeride bajk
Korisnikov avatar
arioth
sram user

Pridružio se:
Sub Feb 17, 2007 12:00 am

Postod gamzzy u Pet Jan 08, 2010 10:48 am

Znači, stvarno je bila poplava :D mislio sam da je samo izgovor da rasprodaju staru / oštećenu robu... mada i dalje nije isključeno...
http://www.mtbfanatic.com
Cannondale Holy Headshock Stem; 14cm; 5°; novo regularno; 15€
Kenda Nevegal UST; 26"x2.1; novo neotpakovano; 25€
Polar infrared PC adapter RS232; za modele S610, S710 i S810; 10€
Korisnikov avatar
gamzzy
5

Pridružio se:
Uto Feb 21, 2006 11:11 am

Postod arioth u Pet Jan 08, 2010 11:21 am

Kada je bila flood sale stvarno se moglo kupit nesto za DZ para. Neki pogon, alat, uglavnom metalne stvari. Ali opet sve je to kontradiktorno. Mozda su trpali stvari osteceni u prevozi, roba koja je vec bila prodata pa primljena nazad kao reklamacija i jos milijon takvih razloga. Ali opet kako znati :oops:
Before you ask stupid questions, ask GOOGLE first

Prodajem/menjam freeride bajk
Korisnikov avatar
arioth
sram user

Pridružio se:
Sub Feb 17, 2007 12:00 am

Postod gamzzy u Pet Jan 08, 2010 12:17 pm

arioth je napisao:Kada je bila flood sale stvarno se moglo kupit nesto za DZ para. Neki pogon, alat, uglavnom metalne stvari.

ja sam se tadad nakupovao svega i svačega... ništa nije korodiralo, ništa nije imalo ni najmanju ogrebotinu... u svakom slučaju sam zadovoljan kako sam prošao :D
http://www.mtbfanatic.com
Cannondale Holy Headshock Stem; 14cm; 5°; novo regularno; 15€
Kenda Nevegal UST; 26"x2.1; novo neotpakovano; 25€
Polar infrared PC adapter RS232; za modele S610, S710 i S810; 10€
Korisnikov avatar
gamzzy
5

Pridružio se:
Uto Feb 21, 2006 11:11 am

Postod Ciklo u Pet Apr 23, 2010 6:05 pm

Malopre dobih paket iz Nemacke.

Patike su u pitanju. Cena 83eur. Sve zajedno sa postarinom 100,94eur.
Na to mi nasi udarise Carinu i PDV od 3600 i kusur dinara.

Nasli i postarinu da mi carine i oporezuju ](*,) n2:loony

Ako sam dobro informisan jos uvek vazi da se roba do 100eur ne carini. Ispitacu situaciju pa vam javljam ;)
Korisnikov avatar
Ciklo
Site Admin

Pridružio se:
Pet Nov 11, 2005 12:43 am

Postod Darkman u Pet Apr 23, 2010 6:43 pm

Ciklo je napisao:Ako sam dobro informisan jos uvek vazi da se roba do 100eur ne carini. Ispitacu situaciju pa vam javljam ;)
Sve preko 20Eur se carini... zbog Nekermana i sličnih "trgovina" koje su slale masovno robu iz Hrvatske, i sl.
1242km u 2010. :D
1987km u 2009.

Ove godine ću biti zadovoljan ako doguram do 2.500km :)
Korisnikov avatar
Darkman
5

Pridružio se:
Ned Apr 05, 2009 6:34 pm

Postod Ciklo u Pet Apr 23, 2010 7:20 pm

znam da se o tome pricalo da se sve carini sem knjiga do 20eur, ali opet secam se da je pre nekog vremena na tvu bio tip iz carine i rece do 100eur.

ali ok, da kazemo da carine sve, ali onda mi nemoj postarinu cariniti.. ili sam ja istripovao i normalno je da se placa PDV i carina i na postarinu?
Korisnikov avatar
Ciklo
Site Admin

Pridružio se:

Postod BojanNS u Pet Apr 23, 2010 8:19 pm

Ja sam razumeo da se ne placa do 100 eura kada ti licno nesto prenosis preko granice, a inace se placa. Ne bi trebalo da su ti naplatili carinu i PDV na postarinu, posto to ne smeju da rade, jedino ako je na papirima pisala samo zbirna cena, a ne odvojeno. Inace samo carinjenje se placa oko 500din
Korisnikov avatar
BojanNS
5

Pridružio se:
Čet Avg 30, 2007 4:38 pm

Postod Druid u Pet Apr 23, 2010 8:25 pm

Darkman je napisao:
Ciklo je napisao:Ako sam dobro informisan jos uvek vazi da se roba do 100eur ne carini. Ispitacu situaciju pa vam javljam ;)
Sve preko 20Eur se carini... zbog Nekermana i sličnih "trgovina" koje su slale masovno robu iz Hrvatske, i sl.

Bilo nekad, sad se sve carini... samo carinske stope nisu iste za razlicite stvari
Pucajte... ja i dalje vozim bajs :)
Korisnikov avatar
Druid
5

Pridružio se:
Ned Mar 21, 2010 2:54 am

Postod Ciklo u Pet Apr 23, 2010 9:18 pm

BojanNS je napisao:.. jedino ako je na papirima pisala samo zbirna cena, a ne odvojeno.

Do sada su nasi carinici uvek zadrzavali sve papire a posalju samo njihov obracun, sto je takodje apsurd. Kako da vratim robu ako mi uzmu sve racune. Ovaj put sam dobio racun. Pise lepo koliko kosta roba...

Nije mi zbog novca ali me nervira kada prave ovce od nas.
Korisnikov avatar
Ciklo
Site Admin

Pridružio se:

Postod ziggy u Pet Apr 23, 2010 9:57 pm

Pa ja mislim da troškovi poštarine spadaju u troškove koji ulaze u carinsku, a samim tim i u poresku osnovicu. To ti je kao troškovi transporta, kad neki prevoznik preveze robu iz inostranstva, i oni ulaze i u carinsku a samim tim i u poresku osnovicu.
When I was a kid I used to pray every night for a new bike. Then I realised that The Lord doesn't work that way, so I stole one and asked him to forgive me.
Korisnikov avatar
ziggy
4

Pridružio se:
Ned Sep 17, 2006 11:52 am

Postod Ciklo u Sub Apr 24, 2010 12:29 am

ok verujem ti, ti se ipak susreces sa tim svaki dan i upoznat si.. bi mi nelogicno
Korisnikov avatar
Ciklo
Site Admin

Pridružio se:

Postod ziggy u Sub Apr 24, 2010 1:20 am

PROPISI koji regulišu uvoz predmeta dobijenih u pošiljkama

Odredbama člana 192. tačka 4) Carinskog zakona ("Službeni glasnik RS", br. 73/2005, 61/2005) domaći i strani državljani oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina na predmete koje prime iz inostranstva u pošiljkama.

Ova povlastica je preciznije definisana članom 272. stav 1) tačka 2) Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa carinskom robom, puštanju carinske robe i naplati carinskog duga ("Službeni glasnik RS", br. 127/2003 begin_of_the_skype_highlighting 127/2003 end_of_the_skype_highlighting, 20/2004, 24/2004, 63/2004, 104/2004 begin_of_the_skype_highlighting 104/2004 end_of_the_skype_highlighting, 44/2005, 71/2005, 76/2005, 47/2006). Shodno ovom članu, oslobođena su od plaćanja uvoznih dažbina, odnosno carine, lica iz člana 192. tačka 4) Carinskog zakona na predmete koje prime od fizičkih lica iz inostranstva u pošiljkama, do ukupne vrednosti od 20 evra, u dinarskoj protivvrednosti. Ukupna vrednost od 20 evra odnosi se samo na vrednost predmeta dok se troškovi poštarine u ovom slučaju ne uračunavaju u ovu vrednost. Troškovi poštarine se dodaju na vrednost predmeta ukoliko njena vrednost prelazi 20 evra. Pošiljka čija je ukupna vrednost veća od 20 evra, kao i roba koja nije deljiva, nije obuhvaćena ovom povlasticom. Važno je naglasti da se povlastica odnosi samo na pošiljke koje domaća lica dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva. U slučaju da se dobije pošiljka iz inostranstva od pravnog lica (npr., predmeti kupljeni u inostranstvu), ova povlastica ne važi i plaća se puna carina i PDV bez obzira na vrednost pošiljke.

Odredbama člana 26. tačka 7) Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Službeni glasnik RS", br. 84/2004, 86/2004, 61/2005), propisano je da se PDV ne plaća na uvoz robe za koju je u skladu sa članom 192. Carinskog zakona propisano oslobođenje od carine. U slučaju da se u postupku uvoza robe ne može primeniti navedena povlastica, odnosno da se plaća carina, platiće se i PDV.

Šta predstavlja vrednost od 20 evra?

Vrednost od 20 evra predstavlja carinsku vrednost predmeta dobijenih u pošiljkama. Ova vrednost se u postupku carinjenja utvrđuje shodno odredbama člana 45. do 62. Carinskog zakona.

Pojam "nedeljiva roba" podrazumeva da ako se, na primer, uveze pet knjiga po pojedinačnoj ceni od 5 evra, povlastica ne važi i plaća se carina i PDV na vrednost od 25 evra, odnosno ne može se primeniti povlastica na 20 evra i da se plati carina i PDV na vrednost od 5 evra.

Kolika se carinska stopa pimenjuje?

Shodno odredbama člana 34. stav 3. Carinskog zakona, roba namenjena za korišćenje u sopstvenom domaćinstvu koju fizička lica primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju, osim robe koja je u skladu sa odredbama ovog zakona oslobođena obaveze plaćanja uvoznih dažbina, carini se po jedinstvenoj carinskoj stopi u visini od 10%.

Šta to praktično znači?

Primer 1.:

Ako se u poštanskoj pošiljci iz inostranstva dobije roba u vrednosti od 16 evra i ako su troškovi poštarine 10 evra, na ovu pošiljku neće se platiti ni carina ni PDV jer je vrednost robe, bez troškova poštarine 16 evra, tj. manja je od 20 evra.

Primer 2.:

Ako je vrednost robe 30 evra, a poštanski troškovi 20 evra, ne može se primeniti povlastica jer je vrednost robe preko 20 evra, pa se na uvoz plaća i carina i PDV.

Carinska osnovica je zbir vrednosti robe i troškova poštarine i ona je u ovom slučaju 50 evra. Ako se na ovu vrednost primeni jedinstvena carinska stopa to znači da se treba platiti carina u vrednosti od 5 evra.

PDV se u zavisnosti od robe i njene namene plaća 18%, 8% ili je roba u nekim slučajevima oslobođenja od plaćanja PDV-a. Osnovica za obračun PDV-a je vrednost robe (50 evra) uvećanja za carinu (5 evra) i iznosi 55 evra. Ako se na ovu vrednost primeni stopa od 18% porez treba platiti u iznosu od 10 evra.

Troškovi pošte?

U slučaju uvoza robe koja stiže u poštanskim pošiljkama plaćaju se i troškovi pošte koji zavise od robe do robe i njen iznos zavisi od stava nadležne pošte.
When I was a kid I used to pray every night for a new bike. Then I realised that The Lord doesn't work that way, so I stole one and asked him to forgive me.
Korisnikov avatar
ziggy
4

Pridružio se:
Ned Sep 17, 2006 11:52 am

Postod Ciklo u Sub Apr 24, 2010 1:31 am

Ok. Thx Ziggy. Mislim da ce ovo resiti sve nedoumice. Narucivanje preko neta ponekad ipak nije isplativo, ali sta da radimo kada potrebnu opremu ne mozemo naci kod domacih distributera.

btw, Carina naplacuje dodatnu taksu od 350 dinara.

+ Posta uzima oko 330dinara (u mom slucaju), za sta tacno ne znam, nisam dobio racun.
Korisnikov avatar
Ciklo
Site Admin

Pridružio se:

PrethodniSledeća

Povratak na Bike Café